Psikolog kimdir?
Hem psikologlar hem de psikiyatristler davranış bilimleri alanında çalışan profesyonellerdir. Psikoloji alanında lisans eğitimini tamamlamış kişilere psikolog denir. Psikoloji alanı beyin çalışmasından, iletişim grubu çalışmalarına, anormal davranış ve tedavilerinden, çocuk gelişimine kadar uzanan geniş bir akademik alandır. Buna bağlı olarak lisans programlarından mezun olan ve uzmanlıklarını tamamlayan profesyonel psikologlar, danışmanlık ofislerinde, hastanelerde ya da kliniklerde danışanlarla/hastalarla terapi/test yapabilir; bireysel ya da endüstriyel kariyer danışmanlığı yapabilir, takım geliştirebilir, personel seçimi yapabilir veya eğitim kurumlarında öğretmenlik/danışmanlık gibi pozisyonlarda çalışabilirler.
Psikolog ve Psikiyatr arasındaki fark nedir?
Hem psikologlar hem de psikiyatristler davranış bilimleri alanında çalışan profesyonellerdir. Psikoloji alanında lisans eğitimini tamamlamış kişilere psikolog denir. Psikologlar klinik psikoloji gelişim psikolojisi, bilişsel psikoloji, sosyal psikoloji ve davranışsal sinirbilim gibi alanlarda uzmanlaşabilirler. Uzmanlaştıkları alana göre psikoterapi yapabilir, çeşitli testlerin uygulanmasında yetkinlik kazanabilir ya da danışmanlık yapabilirler. Psikiyatristler ise; ruhsal bozuklukların teşhisi, önlenmesi, incelenmesi ve tedavisi ile ilgilenen tıp dalı olan psikiyatri alanında uzmanlaşmış hekimlerdir. Ruhsal bozuklukların ilaçla tedavisini gerçekleştirebilirler.
Psikolog mu Psikiyatrist mi tercih etmeliyim?
Bu durum bireyin içinde bulunduğu ruhsal duruma göre değişim göstermektedir. Pek çok durumda uzman psikolog tarafından uygulanan psikoterapi yeterli olurken bazı durumlarda ise psikiyatrist tarafından sağlanan ilaç desteğine de ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, ruhsal durumunuzun ihtiyacına göre psikoloğunuz ya da psikiyatristiniz sizi yönlendirecektir.
Psikoterapiye ihtiyacım olup olmadığını nasıl anlarım?
Kontrol edilemeyen üzüntü, öfke veya umutsuzluk, tedavi ile düzelebilen bir ruh/zihin sağlığı sorununun belirtileri olabilir. Her zamankinden daha fazla veya daha az yemek yiyor veya uyuyorsanız, ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzaklaşıyorsanız veya sadece “kapalı” hissediyorsanız, yaşam kalitenizi etkileyen ciddi sorunlar gelişmeden önce bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Ayrıca psikoterapi aynı zamanda bir kendini tanıma ve değişim sürecidir. Bu yüzden terapi için ruhsal/zihinsel bir rahatsızlığa sahip olmak şart değildir. Bireysel gelişim ve değişim desteği için de psikoterapi desteği alabilirsiniz.
Psikolog ile konuştuklarım gizli kalır mı?
Bilecik Psikolog ile paylaştığınız her konu gizli kalır ve her ne sebeple olursa olsun üçüncü kişilerle paylaşılmaz.
Psikolog terapi yapar mı?
Bilecik Psikolog uzmanlaştıkları alana göre psikoterapi yapabilirler. Bir psikoloğun terapi yapabilmesi için Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans yaparak uzmanlık alması gerekmektedir.
Psikolog reçete yazabilir mi?
Zihin sağlığı alanında reçete yazma yetkisi psikiyatri hekimlerine aittir. Psikologlar tıp eğitimi değil, psikoloji eğitimini tamamlamış profesyonellerdir.
#bilecikpsikolog #bilecikpsikoterapi #bilecikpsikoterapist #bilecikterapist #bilecikpsikoloji #bilecikuzmanklinikpsikolog #bilecikdepresyon
Bir seans ne kadar sürer?
Seansların süresi ve sıklığı terapistin bağlı olduğu ekole ve danışanın durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Ne kadar süre terapi almalıyım?
Terapi süreci kişiye özel ve değişkendir. Kişinin ne kadar süre terapiye ihtiyacı olduğu terapist ve danışan ortaklığında şekillenir.
Seans ücreti ne kadar?
Seans ücreti için bize iletişim bölümündeki telefonumuzdan ya da e-posta adresimizden ulaşabilirsiniz.
Seans değişikliği veya iptali yapabilir miyim?
Belirlenen seansa 24 saat kalana dek seanslarda değişiklik veya iptal mümkündür.
Seansa geç kalırsam ne olur?
Seanslara zamanında gelmek danışanın yükümlülüğündedir. Geç kalınan süre danışanın kendi süresinden gider ve seans kalan süre üzerinden gerçekleştirilir.
Ne tür teknik ve uygulamalar kullanıyorsunuz?
Bilecik Psikolog. Uzman Klinik Psikolog Çağatay Ersan, terapi alanında yetişkin, aile ve çift, çocuk ve ergen terapisi üzerine çalışmaktadır. Klinisyen olarak ise Bilişsel Davranışçı Terapi, Varoluşçu Psikoterapi, Bütüncül Psikoterapi, Şema Terapi ekolleri üzerine çalışmaktadır.
Terapi süreci nasıl işler?
Terapi, bir iyileşme sürecidir. Bu süreç içinde her şeyden önce terapist ve danışan arasında kurulan güvene dayalı terapötik (therapeutic) ilişki oldukça önemlidir. Seansların odak noktasında danışan bulunur ve seanslar onun ihtiyaçlarına göre şekillenir. İlk görüşme değerlendirme seansı olarak ele alınır ve danışanla ilgili genel bilgiler toplanıp temel ihtiyaç haritası oluşturulur. Daha sonra buradan hareketle çalışmalar planlanır.
Bilecik Psikolog / Uzman Klinik Psikolog Çağatay Ersan
#bilecikpsikolog, #bilecikuzmanpsikolog, #bilecikpsikoterapi, #bilecikailedanısma
#bilecikpsikolog #bilecikpsikoterapi #bilecikpsikoterapist #bilecikterapist #bilecikpsikoloji #bilecikuzmanklinikpsikolog #bilecikdepresyon